Adres
Vatan Cad. Fatih / İstanbul​​
İletişim
+90 (531) 393 28 59

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir ?

Skolyoz nedir ?

Skolyoz, en sık ergenlik çağından hemen önce büyüme atağı sırasında ortaya çıkan, omurganın yana doğru eğriliğidir. Skolyoz, serebral palsi ve kas distrofisi gibi durumlardan kaynaklanabilirken, çoğu skolyozun nedeni bilinmemektedir. Ergenlerin yaklaşık % 3’ünde skolyoz var. Çoğu skolyoz vakası hafiftir, ancak bazı omurga deformiteleri çocuklar büyüdükçe daha ağır olmaya başlar.

Ağır skolyoz sakat bırakabilir. Özellikle keskin bir omurga eğrisi, göğüs içindeki boşluk kapasitesini azaltarak akciğerlerin düzgün çalışmasını zorlaştırabilir. Skolyozun kötüleşip kötüleşmediğini görmek için genellikle X ışınları ile yakından izlenir. Çoğu durumda tedaviye gerek yoktur. Bazı çocukların eğriliğin kötüleşmesini önlemek için bir korse takması gerekecektir. Diğerlerinin, skolyozun kötüleşmesini önlemek ve şiddetli skolyoz vakalarını düzeltmek için ameliyata ihtiyacı olabilir.

SEMPTOMLAR

  • Skolyozun belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
  • eşit olamayan omuzlar
  • Diğerinden daha belirgin görünen bir kürek kemiği
  • Düzensiz bel
  • Bir kalçanın diğerinden daha yüksekte durması

Bir skolyoz eğrisi kötüleşirse, bir yandan diğer yana kıvrılmaya ek olarak omurga da dönecek veya bükülecektir. Bu, omurlara bağlı olan kaburgaların bir tarafdan diğer tarafa göre daha fazla dışarı çıkmasına neden olacaktır.

NE ZAMAN BİR DOKTORA GÖRÜNMELİ

Çocuğunuzda skolyoz belirtileri veya semptomları fark ederseniz doktorunuza gidin. Ancak hafif eğriler, ebeveyn veya çocuk bunu bilmeden gelişebilir çünkü yavaş yavaş ortaya çıkarlar ve genellikle ağrıya neden olmazlar. Bazen bir çocuğun skolyozunu ilk fark edenler öğretmenler, arkadaşlar ve spor takım arkadaşlarıdır. Doktorlar ve bilim en yaygın skolyoz tipinin nedenini bilmiyorlar. Kalıtsal bir paterni olduğu düşünülüyor çnki hastalık aile bireylerine görülme eğilimindedir. Daha az yaygın skolyoz tipleri aşağıdakilere bağlı ola bilir

  • nöromusküler hastalıklar: serebral palsi ve muskuler distrofiler
  • omurganın kemiklerinin gelişmesini etkileyen doğumsal anomaliler
  • omurga yaralanmaları ve ya enfkesiyonları

Risk faktörleri

Yaş: ergenlik ve gelişme çağında dikkatli olunmalı eğer her hangi bir deformite saptandıysa doktora başvurulmalı ve sıkı kontrolleri alınmalıdır.

Cinsiyet: hafif skolyoz her iki cinste eşittir. Ancak gelişme sırasında eğrilik artması ve tedavi gereksininmi kız cinsinde daha çoktur.

Aile: skolyoz ailesel kalıtımı ola bilir. Ancak çoğu çocukta ailede hastalık hikayesi yoktur

HASTALIĞIN OLUŞTRA BİLECEĞİ CİDDİ ETKİLER

Çoğu insanda skolyoz semptomsuz belirtisiz geçer. Ancak eğriliği progresif ve gittikçe artan hastalarda Akciğer ve kalp hasarı: omurganın dönmesiyle kaburgalardaki yamukluk göğüs kafesindeki boşluğu zalatır ve akciğer ve kalbe bası yapar. Bu akciğerlerin normal solunuma ve kalbin gerekli kanı pompalamasına engel olur.

Bel ağrısı: ciddi eğriliği olan hastaların normal komplikasyonla kıyaslanırsa şiddetli bel ağrıları oluyor.

Görünüm: Skolyoz kötüleştikçe, düzensiz kalçalar ve omuzlar, belirgin kaburgalar ve bel ile gövdenin yana kayması gibi daha belirgin değişikliklere neden olabilir. Skolyozlu hastalar genelde kendi görünüşleri hakkında içine kapanık oluyorlar

× WhatsApp